Voiko puulattian kunnostaa? 

Parkettiliike Säkkisen Tommi Haikara kertoo yksinkertaisia vinkkejä, joilla voi testata, voiko puulattian vielä kunnostaa vai onko aika vaihtaa kokonaan uusi lattia. 

Parkettiliike Säkkisen Tommi Haikara ja muut lattioiden ammattilaiset auttavat kaikissa lattiaremontin vaiheissa, olipa kyse vanhan lattian kunnostamisesta tai uuden lattian vaihtamisesta. 

 

Kun oman kodin lattia kaipaa uutta ilmettä, on vaihtoehtona kunnostaa lattia. Puulattiasta saa hionnalla ja pintakäsittelyllä helposti raikkaan ja nykyaikaisen. 

”Usein lattian kunnostamista tai vaihtamista aletaan miettiä, kun lattiassa on kuluneisuutta tai tummentumista. Puulattian vuosien aikana luonnollisesti tulevat värimuutoksetkin saattavat häiritä”, Parkettiliike Säkkisen Tommi Haikara sanoo. 

Aina lattiaa ei kuitenkaan kannata kunnostaa. Lattiassa voi olla esimerkiksi rakennevikoja, joiden vuoksi hiominen ei luultavasti onnistu toivotulla tavalla. Jos ei ole varma, onko oma lattia mahdollista kunnostaa, on hyvä käydä läpi ainakin seuraavat asiat: 

Minkälainen lattia on? 

Pääsääntö on, että kunnostettavan lattian täytyy olla puulattia. Muovimatolle, laminaatille tai vinyylilattialle on mahdollista tehdä erilaisia hoitokäsittelyitä, mutta niitä ei voi hioa.  

Mosaiikkiparketti: koputtele lattiaa 

Mosaiikkiparketti on liimattu pohjastaan kiinni alla olevaan betoniin. Kun Tommi Haikara käy tekemässä asiakkaan lattiaan kuntoarviota, hän käy lattian läpi kohta kohdalta liu’uttamalla avainnippua pitkin mosaiikkiparkettia. Toinen vaihtoehto on koputtaa lattiaan. 

Avainnipun liu’uttamisella tai lattiaan koputtamisella voidaan selvittää, onko mosaiikkiparketin liima pysynyt kiinni betonissa. Jos lattia rutisee, suhisee tai kumisee, ei hiomista suositella. 

”Yleensä mosaiikkiparketista löytyy aina jokin alue, missä lattia on irti – tyypillisesti esimerkiksi keittiöstä astianpesukoneen edestä. Mutta jos olohuoneen lattialta sieltä täältä kuuluu vaimeaa kuminaa, se kielii siitä, että lattia on irronnut betonista niin suurelta alueelta, ettei parketti enää kestä hiomisen aiheuttamaa voimakasta rasitusta”, Haikara kertoo. 

Kuvassa juuri kunnostettu mosaiikkiparketti. 

Lautaparketti: Peilaa lattiaa valoa vasten 

Yleensä lautaparketin kunnon näkee parhaiten parketin pintasäleiden kohoumista. Pintasäleen kohoumat näkyvät parhaiten valoa vasten peilaten. Joskus pintasäleet ovat niin koholla, että lattialla tallustellessa sukka tökkää parketin reunaan. 

Pintasäleiden kohoumat voivat kertoa ilmankosteudesta johtuvista rakennevioista. Lattian yksittäinen kohouma voidaan korjata, mutta jos kohoumia on useammassa kohdassa, ei hiomista suositella, sillä hiominen voi pahentaa tilannetta entisestään. 

”Jos kohoumat eivät haittaa käyttöä, lattiaremonttia ei välttämättä tarvitse tehdä vielä. Jos lattian kuitenkin haluaa uusia, on parempi vaihtaa parketti kokonaan uuteen”, Haikara sanoo. 

Lautaparketin pintasäleen kohouma. 

Onko lattiassa kolhuja? 

Kodin lattioissa näkyy eletty elämä ja joskus parkettiin tulee arjen melskeessä erilaisia kolhuja. Keittiössä voi olla jälki muistuttamassa tippuneesta astiasta tai olohuoneessa korkokengän aiheuttamia painaumia. 

Yleensä kolhut voidaan korjata ja hiominen on mahdollista. Haikara muistaa kuitenkin myös tapauksia, joissa lattian pinnalliset vauriot ovat olleet niin suuret ja laajalla alueella, ettei kolhuja ollut mahdollista enää korjata. 

”Lähes aina voimme sanoa jo kuvien perusteella, onko lattiaan tullut vaurio vielä korjattavissa. Yleensä korjaustapa löydetään eivätkä kolhut ole este lattian kunnostamiselle.”  

Onko lattiaa hiottu aiemmin? 

Jos ei ole varma, onko lattiaa hiottu aiemmin, asian voi selvittää esimerkiksi kynnysten alle vilkaisemalla. Mosaiikkiparketti on mahdollista hioa useamman kerran, mutta lautaparketin hiomista ei suositella yhtä tai kahta kertaa enempää. 

Lankkulattioiden hiominen onnistuu lähes aina, sillä lankkulattia on paksu ja siinä on harvoin rakenteellisia vikoja. Jos lankkulattiaa ei ole hiottu viimeiseen 40 vuoteen, on kuitenkin mahdollista, että lattialle on levitetty aikoinaan liikaa voimakasta lakkaa. 

”Lattian päällä voi käyttää esimerkiksi viivoitinta, jolloin näkee, onko lattia suora vai kupera –jos lattialankut ovat menneet kuperaksi, se voi vaatia oikaisuhionnan ennen normaalia pintahiontaa. Myös vanhan mahdollisen myrkkylakan poisto voi viedä ylimääräistä aikaa”, Haikara sanoo. 

Lattian hiontaaLattian hiominen on lattialle aina voimakas rasitus, joten hiomista ei suositella, jos lattian rakenne on vioittunut.

Kysy apua lattioiden ammattilaiselta

Jos lattiaremontista herää kysymyksiä, Parkettiliike Säkkisen lattioiden asiantuntijat auttavat asiassa eteenpäin. 

Tommi Haikara rohkaisee ottamaan yhteyttä Säkkisen asiantuntijoihin matalalla kynnyksellä. Myymälään voi marssia milloin tahansa sisään ja kysyä apua lattiaremonttiin liittyvissä asioissa. Yhteyttä voi ottaa myös esimerkiksi soittamalla tai sähköpostitse.  

”Usein ihmiset näyttävät meille kuvia, joista osaamme jo hyvin pitkälle sanoa, mitä lattialle voisi tehdä. Tarvittaessa käymme paikan päällä tekemässä kuntoarvion lattiasta ja alamme sitten yhdessä asiakkaan kanssa miettiä sopivia ratkaisuja kodin lattiaremonttiin.” 

Ota yhteyttä ja kysy tarjouspyyntöä lattiaremonttiin.

Lue lisää puulattioiden kunnostamisesta

Lue lisää lattioiden vaihtamisesta

Miten valita sopivin lattia omaan kotiin?

Mitkä lattiatrendit ovat nyt suosiossa?