Puulattian kunnostaminen on ekologinen valinta – ”Yksi kodin näkyvimmistä osista saa aivan uuden ilmeen” 

Lattian kunnostaminen voi lisätä lattian käyttöikää jopa kymmeniä vuosia. Talvi on paras aika lattian kunnostamiseen, sillä talvella ilmankosteus on pienimmillään. Lattian pintakäsittelyyn on lukuisia erilaisia vaihtoehtoja, joihin voi kysyä apua Säkkisen lattian asiantuntijoilta. 

 

Parkettiliike Säkkisen Matti Niemelä on tuttu näky asiakkaiden lattianrajassa. ”Tunnustelen ja fiilistelen kunnostetun lattian pintaa. Usein tutkitaan asiakkaan kanssa yhdessä valmista lattiaa”, Niemelä kertoo. Parkettiliike Säkkisen Matti Niemelä on tuttu näky asiakkaiden lattianrajassa. ”Tunnustelen ja fiilistelen kunnostetun lattian pintaa. Usein tutkitaan asiakkaan kanssa yhdessä valmista lattiaa”, Niemelä kertoo. 

Parkettiliike Säkkisen Matti Niemelä heittää kengät jalastaan, asettuu lattianrajaan polvilleen ja silittää edellisenä päivänä valkolakattua parkettilattiaa. Vielä kahta päivää aikaisemmin kellastunut ja pieniä kulumia saanut parketti on nyt sileä ja mattapintainen. Lattiaa ei ole tunnistaa samaksi. 

Myös asiakas on tyytyväinen lopputulokseen. Vuonna 2004 valmistuneen omakotitalon oleskeluhuoneiden tammiparkettiin tehty valkolakkaus on uudistanut koko kodin ilmeen raikkaammaksi ja valoisammaksi. 

Tammiparkettilattia sai noin 15 vuotta lisää käyttöikää. Tämän jälkeen lattia voidaan kunnostaa vielä ainakin kerran uudelleen. Työn hinnasta saa myös kotitalousvähennyksen. 

”Lattian kunnostaminen on hyvin ekologista ja edullista. Hionnan ja pintakäsittelyn hinta töineen ja tarvikkeineen on neliöhinnaltaan 30 euron kahta puolta. Jos asiakas vain tykkää lattian tyylistä ja ulkonäöstä, me suosittelemme herkästi lattian hiontaa ja käsittelyä. Parhaimmillaan lattia pysyy kunnostamisen avulla hyvänä yli 50 vuotta”, Niemelä sanoo. 

Lattian kunnostaminen aloitetaan hiomalla ensin lattian aikaisempi pintakäsittely pois. Hiomisen jälkeen lattia pintakäsitellään lakalla, öljyvärillä, öljyvahalla tai maalilla.Lattian kunnostaminen aloitetaan hiomalla ensin lattian aikaisempi pintakäsittely pois. Hiomisen jälkeen lattia pintakäsitellään lakalla, öljyvärillä, öljyvahalla tai maalilla. 

 

Miksi puulattia kannattaa kunnostaa? 

Parkettiliike Säkkisellä kuusi vuotta myyjänä työskennellyt Niemelä on hionut ensimmäisen kerran lattioita kesätöissä jo 15-vuotiaana. Vuosien kokemus lattianhionnasta on tärkeä osa myynnin asiantuntemusta. 

Kun asiakas pohtii lattian kunnostamisen ja vaihtamisen välillä, Niemelän ensimmäinen kysymys on: mitä odotatte lattialta? 

”Lattian kunnostaminen on käsityötä. Kun lattia kunnostetaan, kolot ja naarmut häviävät, väri on päivittynyt ja lattia on kokonaisilmeeltään raikkaampi. Yksi kodin näkyvimmistä osista saa aivan uuden ilmeen ja lattian puhtaanapitokin on huomattavasti helpompaa”, Niemelä sanoo. 

”Mutta jos haluaa lattian olevan täysin uutta vastaava, voi lattian vaihtaminen olla kunnostamista parempi vaihtoehto”, Niemelä lisää. 

Kuva ennen lattian kunnostamista. 16-vuotias tammiparkettilattia oli ennen kunnostamista kohtuullisen hyvässä kunnossa, mutta parketti oli kellastunut ja pintaan oli tullut kolhuja. Kuva ennen lattian kunnostamista. 16-vuotias tammiparkettilattia oli ennen kunnostamista kohtuullisen hyvässä kunnossa, mutta parketti oli kellastunut ja pintaan oli tullut kolhuja. 

 

Lattia kunnostamisen jälkeen. Tammiparkettilattiasta hiottiin vanha käsittely ja kulumajäljet pois ja lattia valkolakattiin, mikä raikasti koko kodin ilmettä. Lattian kunnostamisen yhteydessä saumalistat ja jalkalistat vaihdetaan tarvittaessa uusiin. Lattia kunnostamisen jälkeen. Tammiparkettilattiasta hiottiin vanha käsittely ja kulumajäljet pois ja lattia valkolakattiin, mikä raikasti koko kodin ilmettä. Lattian kunnostamisen yhteydessä saumalistat ja jalkalistat vaihdetaan tarvittaessa uusiin. 

 

Lattia voidaan käsitellä eri tavoin. Oikeanlaista käsittelyvaihtoehtoa valitessa on hyvä pohtia, haluaako lattiastaan mattapintaisen vai kiiltävämmän, kuinka paljon on valmis käyttämään aikaa lattian kunnossapitoon ja halutaanko lattialle saada kokonaan uusi väri. 

Ensin lattiasta hiotaan vanha käsittely pois, jonka jälkeen lattialle tehdään uusi käsittely. Lattia voidaan lakata, öljyvahata, öljyvärjätä tai maalata. Niemelän mukaan lakkaus on vaihtoehdoista kaikkein helppohoitoisin ja suosituin. 

”Jos lattian kanssa haluaa päästä mahdollisimman helpolla, niin suosittelen ehdottomasti lakkausta. Tällä hetkellä yksi suosituimmista lakkauksista on luonnollinen ja mieto valkolakkaus.”  

Milloin takaisin kotiin? 

Lattiatyö kestää yleensä parista päivästä viikkoon, riippuen kunnostettavan lattian pinta-alasta. Karkeasti arvioituna 50 neliöön menee kaksi päivää, kun taas 70 neliöön menee kahdesta kolmeen päivää. Lattian kunnostuksen yhteydessä vaihdetaan yleensä myös kynnykset ja jalkalistat. 

Myös pintakäsittelytapa vaikuttaa kunnostuksen kestoon, sillä pintakäsittelyaineilla on eri pituiset kuivumisajat. Säkkiseltä jokainen asiakas saa tarjouksen yhteydessä tarkemman aikataulun, milloin lattian voi ottaa käyttöön.  

Monilla on mielikuva, että lattian hiomisesta syntyy paljon pölyä, mikä ei Niemelän mukaan pidä paikkaansa. 

”Pölyn muodostuminen asuntoon on hyvin pientä ja maltillista. Usein asiakkaat ihmettelevätkin, miten vähäistä pölyn määrä hionnan jälkeen on. Lattian kunnostuksen jälkeen kotona ei siis tarvitse tehdä suursiivousta”, Niemelä sanoo. 

Voiko lattiaani kunnostaa? 

Kunnostamiseen vaikuttavat lattiamateriaali ja lattian rakenteellinen kunto. Yksi yleisimmistä rakenteellisista haasteista on lattiasta irtoilevat pintasäleet tai lattian kohoilu. Tällaisissa tilanteissa lattian kunnostusta ei suositella kokeiltavaksi. 

”Pystymme kunnostamaan erilaisia puulattioita. Rakenteellisen kunnon arvioinnissa autamme asiakasta ja voimme arvioida asiakkaan kanssa keskustellessa, onko rakenteellinen kunto sellainen, että pintakäsittely on mahdollinen. Tarvittaessa voimme käydä tarkistamassa lattian kunnon myös paikan päällä”, Niemelä sanoo. 

Jos oman kodin lattian kunnostaminen kiinnostaa, Niemelä rohkaisee ottamaan matalalla kynnyksellä yhteyttä ja kysymään tarjousta. Säkkisellä on Kynsilehdossa sijaitsevassa myymälässä eri käsittelyvaihtoehdoista runsaasti malleja, joita voidaan vertailla ja tunnustella. 

”Me käymme asiakkaan kanssa kaikki vaihtoehdot läpi ja haluamme löytää jokaiselle asiakkaalle sopivimman ratkaisun. Tällä hetkellä saamme tehtyä lattian kunnostusta hyvinkin nopealla aikataululla”, Niemelä vinkkaa. 

Tammiparkettilattia ennen ja jälkeen pintakäsittelyn.Tammiparkettilattia ennen ja jälkeen pintakäsittelyn.

Mietitkö lattian vaihtamista? Lue lattian vaihtamisesta!