Miten valita paras lattia oman jalan alle? 

Kun avaa oven Haapalehdossa sijaitsevaan Säkkisen lattiakauppaan, kuuluu sisältä iloista puheensorinaa. Ympärillä on satoja erilaisia parketteja, laminaatteja sekä tekstiili- ja vinyylilattioita kaikissa väreissä. Pian vastaan kävelee Tommi Haikara ja kysyy: ”Minkäslainen projekti teillä on menossa?” 

Moni asiakas miettii liikkeeseen astuttuaan: mikähän olisi koko kaupan paras lattia? Kysymykseen ei kuitenkaan ole yksiselitteistä vastausta. 

”Toisille sopii parhaiten parketti, toisille laminaatti, kolmannelle vinyyli. Me käymme asiakkaan kanssa läpi, mikä asiakkaan oma tarve on ja mietimme sen jälkeen parhaita vaihtoehtoja. Meiltä saa myös asennuspalvelun kaikkiin lattioihin”, Haikara kertoo. 

Laajasta valikoimasta omaan kotiin sopiva lattia 

Parkettiliike Säkkinen on vuonna 1974 perustettu perheyritys, joka on tunnettu Pohjois-Suomessa laadustaan, ammattitaitoisesta asiakaspalvelustaan ja monipuolisesta valikoimastaan.  

Laajasta valikoimasta löytyy varmasti jokaiselle jotakin, mutta miten löytää juuri omien jalkojen alle sopivin lattia? 

”Me tunnemme tuoteryhmät ja tuotteet hyvin, joten jos asiakas osaa mainita muutamankin kriteerin, olemme jo suurin piirtein selvillä, minkälaiset lattiavaihtoehdot hyllystä valikoidaan”, Haikara sanoo. 

Monelle tärkeä kriteeri on lattian ulkonäkö. Joku haluaa klassista tammiparkettia, toinen taas etsii trendikästä kalanruotoparkettia ja kolmas haluaa kokeilla tunnelmallista tekstiililattiaa. 

”Aika paljon tänä päivänä mennään ulkonäkö edellä. Monella on jo meille tullessa selvä visio, miltä lattian tulisi näyttää. Perinteisten lattioiden lisäksi meiltä löytyy myös harvinaisempiakin vaihtoehtoja”, Haikara sanoo. 

Lattia pitää nähdä ja tuntea ennen ostopäätöstä 

Jos kodin jakaa iso lapsiperhe ja lattiapinnoilla tepsuttelee ihmisten lisäksi myös lemmikkejä, Haikara suosittelee kokeilemaan esimerkiksi vedenkestävää laminaattia. 

Laminaatti on yleisesti kestävämpi vaihtoehto kuin parketti, mutta monella on Haikaran mukaan liiankin varovainen suhtautuminen parketin kestävyyteen. 

”Parkettipintoja on paljon erilaisia. Esimerkiksi harjattu ja mattalakattu parkettipinta toimii hyvin kovassakin kulutuksessa. Meidänkin työporukassa on monella iso perhe ja kokemusta löytyy, että parkettikin kestää yllättävän kovaa kulutusta”, Haikara sanoo. 

Luonnollinen puulattia on myös pitkäikäisempi ja sitä kautta ekologisempi valinta, sillä parketin voi hioa ja pintakäsitellä, jolloin sen käyttöikä kasvaa. Säkkinen tarjoaa uusien lattioiden lisäksi myös vanhan lattian pintakäsittelypalvelun. 

Ulkonäön ja kestävyyden lisäksi myös hinta on monelle tärkeä tekijä uutta lattiaa valitessa. Joskus uuden lattian ostaminen taas tulee vastaan yllättäen ja nopealla aikataululla esimerkiksi vesivahingon sattuessa. Säkkisellä on poikkeuksellisen suuri varasto ja saatavilla on laajasti erilaisia lattioita kaikissa eri hintaluokissa. 

Tommi Haikaran mielestä kaikkein tärkein vinkki uuden lattian valinnassa on tulla paikan päälle katsomaan ja kokeilemaan erilaisia lattiamateriaaleja. Omaan lattiaan kannattaa tutustua hyvin ennen lopullista valintaa. 

”Jos voisin, kieltäisin pelkän kuvan perusteella lattian valitsemisen. Lattia kannattaa ja pitää nähdä aina livenä, sillä esitekuvat eivät vastaa todellisuutta”, Haikara muistuttaa. 

”Minä tuputan ja melkein pakotan, että asiakas ottaa näytekappaleita kotiinsa ja testaa, miten lattian väri sopii huoneisiin. Moni käy hakemassa näytekappaleita kotiin testattavaksi kolmekin kertaa ennen lopullista päätöstä.” 

Tommi Haikara, 5 vuotta Säkkisellä: 

Henkilökohtainen suosikkini lattiamateriaaleista on parketti, joka on luonnonmateriaali. Internet on hyvä paikka inspiraation etsimiselle, mutta jos saisin päättää, kieltäisin pelkän kuvan perusteella lattian ostamisen. Lattia pitää nähdä ja tuntea ennen ostopäätöstä. Minulta saa ja pitää kysyä eri lattiavaihtoehdoista – niin löydämme parhaan ratkaisun juuri sinulle.”