Miten lattiat pestään oikein? – Suurin osa tekee yhden virheen 

Oikeanlaisella lattianpesulla lattia pysyy pidempään kauniina. Hoitokäsittelyiden avulla puulattian hiontavälin voi jopa tuplata. 

Kuvateksti: Jaakko Illikaisen mukaan moni käyttää lattioiden pesussa liikaa pesuainetta. Suoraan suihkepullosta pesuainetta saa annosteltua sopivan määrän oikeisiin paikkoihin. 

Miten sinä peset lattiasi? 

Moni aloittaa lattioiden pesun täyttämällä ämpärin puolilleen vettä ja kaatamalla korkillisen pesuainetta perään. Luutuamisen aikaan moppia tai mikrokuituliinaa huuhdellaan ämpärissä, ja kun lattia on pesty, ämpäri on täynnä likaista vettä. 

”Tällä tavalla pestynä ainoa puhdas kohta lattiassa on se kohta, joka on pesty ensimmäisenä. Likahan siirtyy moppia huuhdellessa pesuveteen ja siitä sitten takaisin lattiaan. Jos pesuvesi on luutuamisen jälkeen likaista, myös lattia on taatusti likainen”, Parkettiliike Säkkisen Jaakko Illikainen sanoo. 

Vaikka Illikainen on lattioiden asiantuntija, ei hänkään ollut tullut aikaisemmin ajatelleeksi tarkemmin omia lattianpesurutiineitaan. Ymmärrys vääränlaisesta pesutavasta tuli silloin, kun suihkutettavat lattianpesuaineet tulivat parkettiliikkeeseen.  

”Suihkepullolla sumutetaan pesuainetta vain niille alueille, joissa pesuainetta tarvitaan eli esimerkiksi keittiön puurotahroihin tai eteisen kurajälkiin”, Illikainen sanoo. 

Ihmiset käyttävätkin lattioiden pesussa yleensä aivan liikaa pesuainetta. Jos pesuaine levitetään koko lattialle voi lattiaan jäädä kalvo, joka tekee parketista tai laminaatista pidemmällä aikavälillä nuhjuisen näköisen. 

”On harvinaista, että kodin lattioiden lika olisi sellaista, ettei se lähtisi mikrokuituliinalla ja lämpimällä vedellä pois. Jos kuitenkin haluaa käyttää pesuainetta, sitä kannattaisi annostella suihkepullolla suoraan tahran päälle. Muuten pesuun riittää vesihanan alla huuhdeltu mikrokuituliina.” 

Tärkeintä pesuaineen valinnassa on tarkistaa, että saippuapitoisuus on mahdollisimman pieni. Lakatuille ja öljytyille puulattioille on olemassa myös erilaisia hoitoaineita, joita voidaan levittää lattiaan huolellisen pesun jälkeen. 

”Siivous on lattian hoitamista, ja hyvin pidetty lattia pysyy kauniimpana pidempään. Lattian oikeanlainen hoito on myös ekologista: kun lattiaa hoidetaan oikein, sen käyttöikä pitenee huomattavasti”, Illikainen muistuttaa. 

Miksi lattian hoitokäsittely kannattaa? 

Viikoittaisen pesun ja hoidon lisäksi lattialle suositellaan noin 5–10 vuoden välein tehtävää hoitokäsittelyä.  

Kun parketille tehdään hoitokäsittely öljyllä, ensin lattialle tehdään koneellinen pesu ja sitten siihen levitetään hoitoöljy. Hoitolakkauksessa lattian pinta hiotaan kevyesti ja päälle laitetaan lakka. Hoitokäsittelyiden avulla puulattian hiontavälin voi saada jopa tuplattua. 

Hoitokäsittelyiden sopiva väli riippuu siitä, kuinka kovalla käytöllä lattia on ollut. Jos ei ole aivan varma, vaatiiko oma lattia hoitokäsittelyä vai olisiko aika tehdä perusteellinen hionta, Parkettiliike Säkkisen asiantuntijat osaavat auttaa. Jos lattian tiedot ovat tallessa, parkettiliikkeessä osataan neuvoa, minkälainen käsittely lattialle kannattaa tehdä. 

Illikaisen mukaan usein lattioiden hoitokäsittelyä aletaan suunnitella liian myöhään. Yksi syy sille on, ettei moni ole edes kuullut hoitokäsittelystä. 

”Kun lattian puhdistaminen alkaa olla vaikeampaa tai lattia näyttää nuhjuiselta, pitää hoitokäsittely tehdä jo mahdollisimman pian. Öljyämisellä tai lakkaamisella saadaan pintaan kulutus- ja kemikaalikestävyyttä lähes lähtötason verran”, Illikainen sanoo. 

Miten tekstiililattia puhdistetaan? 

Viime vuosien aikana yhä useampi on valinnut kotinsa huoneisiin tekstiililattian. Pehmeät ja mukavat tekstiililattiat ovat vaivattoman helppo pitää siistinä. 

”Meillä on ollut kotona tekstiililattia nyt puoli vuotta ja olemme hoitaneet sitä ihan vain imuroimalla. Imurointi riittää kotona oikein hyvin ylläpitosiivoukseen”, Jaakko Illikainen sanoo. 

Jos tekstiililattiaan tulee tahra, joka ei lähde imuroimalla, yleensä lattiavalmistaja määrittää lattialle sopivimman pesuaineen. Useimmille tekstiililattioille soveltuu tavanomaiset tekstiilipesurit. Yleensä pesuun riittää pelkkä lämmin vesi. 

”Tekstiilimattoa puhdistaessa kannattaa kuitenkin aina katsoa valmistajan ohjeet puhdistamiseen, jotta materiaali ei vahingoitu”, Illikainen muistuttaa. 

Onko parkettilattiasi nuhjuisen näköinen? Kysy parketin hoitokäsittelystä meiltä 

Tarvitseeko puulattiasi hiontaa? Lue lisää lattian kunnostuksesta.

Lue lisää lattioista: 

Oletko harkinnut kokonaan uutta lattiaa?

Miten valita sopiva lattia oman jalan alle?

Miltä lattiatrendit näyttävät juuri nyt? 

Miten valita lattia uuteen kotiin?