Tämän hetken lattiatrendeissä näkyy luonnollisuus ja ekologisuus 

Heikki Säkkinen, toimitusjohtaja, työskennellyt Parkettiliike Säkkisellä noin 25 vuotta: 

”Tuntuu kuin olisin ollut täällä aina. Jo pienestä asti olen tehnyt töitä Parkettiliike Säkkisellä: ensin kesätöissä ja koulun jälkeen vakituisesti. Omalla tavallani olen kasvanut lattioihin kiinni. Olen nähnyt monien trendien tulevan ja menevän. Asiakkaan ei tarvitse tietää eri lattiatyypeistä mitään etukäteen: meillä on täällä huipputrendikkäät myyjät, joilla kaikilla on tietotaito kertoa, minkälainen lattia sopii mihinkin tarpeeseen.” 

Kauniilla lattialla on valtavan suuri merkitys sisustukseen ja kodin ilmeeseen. Lattioiden tärkeys sisustuksessa on kasvanut viime vuosien aikana: kun seinäpinnat ovat vaaleita, kodin sisustukseen tuodaan persoonallisuutta erilaisilla lattian kuvioilla ja väreillä. 

Aikaisemmin lattioiden valinnassa tärkeintä saattoi olla väri ja hinta, mutta nykyään ihmiset haluavat lattioiltaan myös kestävyyttä, käyttömukavuutta, turvallisuutta ja ekologisuutta. Silti lattian ulkonäkö kiilaa usein kriteerien kärkeen. 

Lattioiden erikoisliikkeenä Parkettiliike Säkkisellä on aina ajantasainen tieto tulevista trendeistä. 

”Ulkonäkö on tullut aina vain tärkeämmäksi kriteeriksi lattiaa valitessa. Ihmiset uskaltavat kokeilla nykyään erilaisia persoonallisiakin lattiaratkaisuja ja valita erilaisia lattiamateriaaleja eri huoneisiin tilan tarpeen mukaan. Meiltä Säkkiseltä saa myös neuvoa kaikenlaisten lattioiden asennukseen”, Parkettiliike Säkkisen toimitusjohtaja Heikki Säkkinen kertoo. 

Myös lattiatrendit noudattavat muodille ominaista kiertokulkua. Trendien kiertokulussa näkyy esimerkiksi samojen värien toistuminen noin 15 vuoden välein. 

”Vähän aikaa sitten trendinä oli mahdollisimman vaaleat lattiat, mutta tällä hetkellä lattioiden värimaailmassa näkyy ajattomat, luonnolliset ja harmoniset sävyt”, Säkkinen sanoo. 

 

Parketti on lattioiden klassikko 

Parketilla on edelleen vahva asema ja puulattian trendikkyys kasvaa vuosi vuodelta suuremmaksi. Luonnollinen parketti on pitkäikäinen, ekologinen, kaunis ja aito. 

”Sanoisin, että parketti on vähän jokaisen haave: suurin osa ihmisistä ajattelee, että kyllä minä joskus vielä laitan sen parketin, viimeistään kun lapset muuttavat pois kotoa”, Heikki Säkkinen naurahtaa. 

Parkettien värimaailma näyttää myös laminaatti- ja vinyylilattioiden suunnan. Tämän hetken trendejä parkettilattioissa ovat erilaiset kuviolliset lattiat, kuten kalanruotoparketti.  

”Ihmiset haluavat persoonallisia, itsensä näköisiä lattioita. Parketissa on kaikista lattiamateriaaleista eniten vaihtoehtoja ja suurimmat mallistot”, Heikki Säkkinen kertoo. 

Parkettiliike Säkkiseltä saa apua myös erilaisten lattiapintojen yhteensovittamiseen. Myymälässä on helppo testailla, minkälaiset värit ja materiaalit sopisivat parhaiten omaan kotiin. Säkkisellä tehdään tiivistä yhteistyötä myös sisustussuunnittelijoiden kanssa. 

 

Laminaatti on kehittynyt vuosien varrella 

Halpojen laminaattien myynti on tippunut valtakunnallisesti, mutta kehittyvän tekniikan avulla laminaateista on saatu yhä laadukkaampia ja kestävämpiä.  

Laminaatit eivät ole niin pitkäikäisiä kuin parketit, joten laminaattien värejä ja kuoseja valitessa uskalletaan tehdä myös rohkeampia valintoja. Aivan kuten parketeissa, myös laminaattitrendeissä näkyy erilaisia kuvioita.  

”Kun laminaatti tehdään kestävästi ja laadukkaasti, se on todella hyvä valinta. Ulkonäön lisäksi laminaattien kosteuskestävyyttä on parannettu aiemmasta”, Säkkinen sanoo. 

Laadukas laminaatti jäljittelee valokuvatekniikalla aidon näköisesti puulattiaa. 

 

Vinyylilattia herättää keskustelua 

Vinyylilattia on nykyisessä muodossaan uusi tuote, joka on herättänyt ihmisissä kiinnostusta ja keskustelua. Sen povataan kasvattavan suosiotaan seuraavien vuosien aikana. 

”Joku voisi sanoa, että vinyyli on todella trendikäs vaihtoehto, sillä siitä haetaan runsaasti tietoa. Vinyyli on kiinnostava tuote, josta puhutaan tällä hetkellä enemmän kuin sitä ostetaan”, Säkkinen sanoo. 

Vinyyli seuraa laminaattitrendejä niin kuoseissa kuin väreissäkin. Vinyylilattioiden mallistot ovat kuitenkin laminaattilattioita suppeammat. 

Vinyylejä on saatavilla monenlaisilla kuvioilla. Kuvassa valokuvatekniikalla toteutettu, kivilattiaa mukaileva vinyylilattia. 

 

Tekstiililattia tuo arkeen luksusta 

Heikki Säkkinen on huomannut, että oululaiset ovat Suomessa edelläkävijöitä etenkin tekstiililattioiden käytössä. Heikki Säkkinen uskoo, että trendi nousee pikkuhiljaa koko Suomeen.   

Tekstiililattiat ovat kehittyneet valtavasti 70-luvun kokolattiamatoista. Tekstiililattia on tyylikäs, ylellinen, kaunis, akustoiva ja käyttömukavuudeltaan erinomainen. 

”Jalan alla tekstiililattia on pehmeä ja mukava ja sen lisäksi se on todella kestävä ja helppohoitoinen. Minulla on itsellänikin makkarissa tekstiililattia ja olen ollut siihen todella tyytyväinen”, Heikki Säkkinen sanoo. 

Tekstiililattioita on saatavilla monessa eri värissä. Suosituimpia värejä tekstiililattioissa ovat kuitenkin sävyt, jotka ovat lähellä luonnon omia värejä. 

 

Korkkilattia on ekologinen valinta 

Korkkia arvostetaan sen hiljaisuuden, lämmön, kestävyyden ja miellyttävän pehmeän materiaalin ansioista. 

”Sekä parketissa että korkkilattioissa tulee esiin ekologiset ja päästöttömät arvot ja muovittomuus. Molemmat ovat pitkäikäisiä ja minimoivat esimerkiksi päästöjä”, Säkkinen kertoo. 

Korkki on siis ekologisen ja mukavuutta arvostavan ihmisen valinta.  

”Korkin ulkoiset ominaisuudet ja käyttömukavuus ovat erittäin hyvät, mutta korkin käyttö on kuitenkin aika marginaalista. Yleensä korkin käyttökohteena on esimerkiksi keittiö, jossa seisotaan paljon: korkki on lämmin ja pehmyt lattiamateriaali, joka kestää hyvin kulutuksen”, Heikki Säkkinen kertoo. Heikki Säkkinen on huomannut, että ekologisuus on noussut vahvasti esille lattiakaupoilla. Korkki on yksi ekologisimmista lattiavaihtoehdoista: se on pitkäikäinen ja kestävä luonnonmateriaali. 

Miten valita paras lattia oman jalan alle?

Säkkiseltä saa lattioiden lisäksi myös lattian asennuksen.